Ова е кратка репортажа од нашоит читател Божидар Рудев кој ни ја пратрил со желба да му ја објавиме.Со задоволство се решивме да го сториме тоа, и Ве охрабруваме сите Вас кои имате сторија која е во врска со архитектурата, урбанизмот, градежништвото и сла доколку сакате да ни пратите некаква сторија да го сторите тоа веднаш , без одложување :

пратете ја на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

А сега репортажата. 

Се работи за новиот „ролерски автопат“ кој неодамна е пуштен во сообраќај, во општина ареодром со должина од 2,5км, на кејот на Вардар, а се поврза со истиот таков  кој беше во центар со долшина од 1,2км, а кој пак е во врска со претходно иградениот во општина карпош со должина од 6,5км, што прави некаде 10тина км место за ролање.

А треба и да се вреати човек назад, значи ролање ...20км...мерак.

Патеката ( автопатот де) почнува од мостот близнак.

започнува ( или завршува) како да имаат намера да го градат и понатаму.....

асфалтот е пристоен, како за ролери можел да биде и погладок....

централната лента е СКОРО секојпат на средина

и велосипедисти има

нагорнини (надолнини) 

...креативни решенија.... 

кај игралиштето во Маџир маало влегуваме на територијата на оп. Центар , и веднаш асфалтот е погруб :(

со патеката и овие скали си добија смисла

...додека од другата страна на секои 500м има испусти од канализацијата ( и од оваа ги има инаку)...се надевам дека некогаш Скопје ќе добие колектор и пречистителна станица... 

мостовите малку ниски...ама не е опасно 

...и кај Гранд веќе и така лошиот асфалт завршува со камени блокови , проблематични за ролање...само треба да преживеете 10-тина метѕри продолжувате кон Каменоит мост...но тоа ..премногу 

додека над железара се издигнуваат облаци свеж воздух........ ех ...го сакам ова Скопје :)